Описание на проекта

Модерен интериор в стария град

„4312“ е заведение с особена концепция и мисия, която се доближава до нашата, а именно устойчив начин на живот.

Цел:

Целта ни е да създадем атмосфера, изпълнена с уют и хармония, в която времето минава по-различно. Време, което да откраднем за себе си с чаша ароматно кафе.

За концепцията

Още в началото на изграждането на концептуалната рамка си поставихме основни задачи:

– да съчетаем цветната и модерна идентичност на бранда 4312 с аристократичността на района, в който е ситуиран.

– да създадем здравословна обстановка като съчетаем ергономично разпределение с повече зеленина и естествени материали.

Психологията в дизайна:

– уют

Макар и лаконично понятие, уютът може да заеме много и различни форми в представите на всеки един от нас. И все пак ако можем да го опишем като усещане, той е онова чувство за сигурност на мястото, на което се намираме. Тук го постигнахме като позиционирахме месата за сядане, така че от всяко едно от тях да има достатъчна видимост към пространството – както в самата зала, така и навън. Избрахме удобни столове и окачени саксии с висяща зеленина, която придава фееричност на пространството и в същото време деликатно смекчават височината на тавана.

– свобода

Малък, но решаващ момент е този с разпределение на местата за сядане и техния дизайн. Те варират като локация спрямо светлина, дизайн и височина. Искахме да дадем свобода на посетителя да избере своето ‘местенце’ в зависимост от настроението и нивото на продуктивност в момента. Имаме място за уединение до прозореца, където избрахме меки столове. Там поставихме и пейка, оградена от зеленина, подходяща за повече от един човек. За посетители, които искат да се концентрират сме поставили високи столове. В по-малката зала, точно до голямата, сме поставили дълга маса с високи столове, подходяща за хора, които работят от вкъщи, но искат да разнообразят ежедневието си.

– здраве: зеленина, качествена храна

Тук отправната ни точка е от менюто на заведението, което залага на качествените храна и напитки. Искахме да създадем атмосфера, която да зарежда посетителите с позитивна енергия. Затова избрахме зеленината, както и цветове и материали, които са близки до природата.

– социален аспект

Основната ни идея е хората тук да се чувстват на място, което им напомня за дома. Изборът на общата атмосфера е фактор, който сам по себе си е предпоставка да се създаде комфортно „съжителство“ между посетителите на 4312. Ето защо поставихме местата за сядане така, че всеки да може да се наслади на време сам със себе си, с близки хора, или да социализира с други хора със сходни интереси.

Дизайн акценти:

– вдъхновение от суперматизма

Суперматизмът е направление в изкуството, чиито композиции се състоят от семпли геомерични фигури в плътни цветове. Създателят му го нарича ‘безпредметна система от елементи, чрез която се изразяват чистите усещания.’ Приложихме го в концепцията, която използвахме при дизайна на стените: с геометрични форми в плътни пастелни цветове. Избрахме ги заради усещането, което внасят подобни композиции, а именно – за лекота, за спокойствие, за липса на сложност. Ежедневието е изпълнено с палитра от шумове, крайни срокове, светещи табели в неонови цветове… всичко това тук някак изчезва. Друга характеристика на суперматизма, която много ни допадна е ‘безпредметността’. Реализирахме я с използването на палитра от бои, заместваща предметния материален декор.

– адрес

Тук сложихме малка закачка. Табелката с адреса е малка, но чаровна част от дизайна. Може би някои от вас знаят, че името 4312 произлиза от географските координати на локацията, които са приблизително 43°12’.

– текстове и послания

Още в началото на работния процес, основният въпрос, на който държахме да отговорим е какви са ценностите на домакините му и по-специално, какво е съобщението, което биха искали да оставят на своите гости. Поставяйки цитати, които са значими за тях изградихме връзката домакин-пространство-гост.

– ергономия/свобода

Ергономията е задължителна част от всеки добър дизайн, както домашен така и обществен. Нейните задачи са да подобри общото състояние на обитателите на конкретно пространство. Тя работи с функционалност и естетика и има за цел да ни помогне да се чувстваме добре в даден интериор. Ето защо тук другата ключова дума след ергономия е именно свобода. Организирахме пространството, така че да предостави места за сядане, които варират в своето разположение, дизайн, височина, цвят, гледка, усамотение, достъп до дневна светлина, близост до зеленина. Целяхме да дадем свобода на всеки клиент да избере идеалното място за него според настроението и причината, с които идва: работа, среща с приятел или просто да отдели за време за себе си.