Според Рене Декарт осезаемостта ни за съществуването се определя именно от нашите мисли. Чрез тях възприемаме света и придобиваме усещането, че сме живи. Но какво ги провокира? Учените са доказали, че най-силно влияние върху мисловния ни процес имат емоциите, предизвикани от досега с околната среда. А как изследваме нея – чрез петте си сетива.

Съвременните дизайнери си служат със зрението, слуха, мириса, вкуса и докосването, за да създадат интериор, притежаващ силата да насочи съзнанието на клиента в желаната посока. С няколко обикновени, но изключително важни стъпки, домът или работното място могат да внесат спокойствие, креативност, увереност и успех.

Ето защо, в тази статия ви помагаме да откриете как, направлявайки влиянието върху човешките сетива, можете да съживите всяко пространство.

Зрение

Първото впечатление обикновено е провокирано от това, което виждаме. Добрият дизайнер знае по какъв начин да комбинира и контрастира цветове, форми и тъкани, за да създаде атмосфера, излъчваща настроение и темперамент. Изключително важен за съзнателното и подсъзнателното впечатление от един интериор са както балансът, така и изборът на цветова гама. Докато по-тъмните и дълбоки цветове влияят на мисленето и емоциите ни главно успокояващо, светлите тонове създават усещане за радост и свежест, стимулирайки социализирането и комуникацията.

Следните примери показват как цветовете могат да имат влияние дори върху физическото състояние:

Червеният цвят повишава отделянето на адреналин, поради което би бил перфектен за основен или второстепенен цвят там, където е нужно по-високо ниво на концентрация.

Оранжевият цвят ускорява сърдечната честота, подобрява храносмилането и активира щитовидната жлеза. Това го прави подходящ акцент за кухнята или за уютно ресторантче.

Жълтият цвят действа активиращо на двигателните нерви и мускулната дейност, поради което подхожда на спортни центрове и йога студия.

Зеленият цвят повишава жизнеността, разширява капилярите и създава чувство за топлина, а така облекчава напрежението.

Ясносиният цвят успокоява сърдечната дейност, като понижава кръвното налягане, забавя пулса и подобрява съня. Малка къщичка на плажа в бяло и светло синьо би била перфектното място за отдих и релакс.

Розовият цвят премахва признаците за стареене и често се използва в разкрасителни центрове.

Благодарение на тези малки, но съществени детайли, добрият дизайнер знае как да промени емоционалния заряд на едно пространство, за да въздействат благоприятно на психическото, физическото и дори здравословното състояние на своите клиенти.

Слух

Важна част от влиянието върху това сетиво е шумоизолирането. Използвайки подходящите акустични техники или просто, поставяйки килим, се постига по-тиха и спокойна обстановка, в която клиента лесно да се съсредоточи. От друга страна, важно е да се моделира не само прилива на нежелан шум, а и този на естествените звуци. Имаме възможността да заемем идеята на музикантите, а именно да усвоим максимално богатството на звуците от заобикалящата ни среда и да ги използваме като източник на ежедневно вдъхновение.

Добавянето на декоративни елементи като водни фонтани за дома или вятърни камбанки винаги допринася за стимулирането и успокояването на слуха.

Мирис

Проучванията доказват, че има силна връзка между усещането за мирис и човешката памет. Ето защо, използвайки конкретни аромати, можем да постигнем желаното влияние върху съзнанието на клиента – дали у дома, на работното място или по време на почивка.

Всеки дизайнер знае, че именно ароматът прави едно място запомнящо се, създавайки настроение, повдигайки духа и енергията на присъстващите в него.

Като използваме вкусовите предпочитания на клиента и запечатани в съзнанието любими аромати от детството му, имаме възможността да създадем усещане за уют и спокойствие във всяко пространство.

Допир

Съвременният дизайнер оценява материите не само според външния им вид, а и според усещането за допир, което те създават, и влиянието му върху съзнанието и емоциите на клиента. Ето защо, в Design Master учим как, избирайки правилните тъкани, да изпълните всяко пространство с уют, което ще стимулира хората да прекарат повече време в него.

Материите имат съществена роля върху емоциите на човека. Това доказва и експеримент на финландски учени, в който доброволци трябва да опишат усещанията си при докосване на дърво, обработено по два различни начина. При контакт с грапавата му повърхност, доброволците изпитват по-високи нива на стрес, от една страна, но пък се увеличава концентрацията и усещането им за пространство. Когато докосват гладката, обработена с лак повърхност на дървото, преобладават по-скоро чувствата на спокойствие и сигурност.

Вкус

Доказано е, че споменът или дори мисълта за определени храни и аромати могат да въздействат благоприятно на настроението. Някои цветове повлияват апетита ни, а други вкуса на храната. Ето защо, често ще видите розови акценти в сладкарниците или сини – в ресторантите за морски дарове.

За да възбудят вкусовите рецептори, а и не само, интериорните дизайнери си служат с някои ключови аромати като този на ванилията, която има балансиращо и релаксиращо действие, или на канелата, притежаваща ободряващ ефект.

Бърз и лесен дизайнерски трик за стимулиране на мозъка и осигуряване прилив на енергия е добавянето на сладки изкушения, фруктиера със сезонни плодове или кана свежа вода с резенчета лимон като част от интериора.

Овладяването на изкуството да предизвикваш емоции, спомени и преживявания е част от сензитивния дизайн. Искате да го опознаете? Стани част от Design Master! Създавай смело!